Kuhinja – srce vašeg domaIako je uvek bila važna, kuhinja je sada postala ključna prostorija svakog prostora. Kako je urediti?

Za kuhinje je uvek bilo ključno da budu funkcionalne – da u njoj možete da se krećete i da imate dovoljno mesta da odložite sve što je potrebno. Iako su ranije bile odvojene od zajedničkih prostorija (dnevne sobe i trpezarije), najviše zbog mirisa i potencijalnog nereda koji je trebalo sakriti, savremeni dizajneri ove tri prostorije već dugo vide kao jednu. Samim tim, i dizajn kuhinje je dobio mnogo važnije mesto.

Pored svoje osnovne svrhe, kuhinja sada predstavlja i vaš stil, ukrase koje volite, poznavanje tehnologije... Šta su poslednji trendovi?

Pametan, kompaktan dizajn
Neophodno je da sve ima svoje mesto, a da efikasnost u spremanju obroka bude na maksimumu. Tome treba da se prilagode i dizajnerska rešenja.

Ako nemate dovoljno kvadrata, sve ormariće postavite na jedan zid, sa dodatnom površinom za spremanje. Ako je vaša kuhinja uska, nalik na brodsku, odlučite se za uže, visoke ormariće koji idu sve do plafona. Dimenzije moraju da budu usklađene sa samim prostorom i da dopuštaju slobodno kretanje.

Crveno
Ova boja ponovo je trend u uređenju kuhinja. U kuhinji provodite mnogo vremena i treba vam boja koja izaziva radost. Pritom, crvena pozitivno utiče i na apetit.

Naravno, nema potrebe da čitava kuhinja bude intenzivno crvena. Mirnije nijanse ove boje odlično se kombinuju sa svim neutralnim tonovima, od bele preko bež do sive.

Tamne površine
Radni delovi kuhinje su ove godine vrlo tamni. Tako daju kontrast ormarićima i jednako odgovaraju svim prostorima. U kombinaciji sa drvetom deluju rustično, a sa metalom industrijski. Za koju god kombinaciju da se odlučite, kuhinja će izgledati i pristupačno i luksuzno.

Zidne pločice
Kuhinjski zidovi su odlični za pokazivanje ličnog stila – kroz izbor pločica. Ako ih pametno odaberete, biće prava umetnička dela. Možete da ih ređate uspravno ili položeno, dijagonalno, ukršteno, kao cigle, da kombinujete načine ređanja i time razbijete strogu linearnost...

Dve boje
Ovaj trend je prisutan već neko vreme, a i dalje su svi oduševljeni. Svetliji gornji ormarići delovaće lako i prozračno ako ih ukombinujete sa tamnim, bogatim tonovima na donjem delu. Pored toga što je izbor boja u kuhinji odlika vašeg ukusa, prava kombinacija boja stvara i određenu atmosferu koja prostor čini mnogo primamljivijim.

Osim ormarića i zidova, i svi ostali elementi u kuhinji govore o vama. Ručke, slavina, bela tehnika... Danas su mogućnosti nemerljive, pa vam ostaje samo da pronađete svoju kuhinju i počnete da je uređujete. Zato nas pozovite i zakažite svoju turu kroz Dunavsku trilogiju!