Kupatilo – vaše mesto za uživanje

Savremeni trendovi kupatilo su pretvorili u multifunkcionalnu prostoriju koja je samo da ima svrhu, već postaje prostor u kom želite da boravite. Minimalistički izgled, elegantna udobnost, prirodni materijali – tako, ukratko, treba da izgleda moderno kupatilo. Za 2022. godinu dizajneri kažu da kupatilo treba da ima jasne linije i bude neutralne boje sa akcentnim detaljima od kamena, betona ili drveta. Kolorit je monohromatski, najviše u sivim i belim nijansama.

I oblici su organski: ovalne kade, okrugli lavaboi, lampe u obliku jajeta, kružna ogledala… Mnogo je manje oštrih uglova i strogih struktura – odlučite se za prirodne oblike koji već na prvi pogled asociraju na udobnost.

Pločice sve češće imaju dezen drveta, kako na podu, tako i na zidovima. Za one hrabrije, pločice u boji hrasta ili drugog svetlog drveta odlično izgledaju i na plafonu. Reciklirano drvo ili restaurirane drvene komode su odličan izbor za kupatilo jer će zaista uneti prirodu u prostor. Ako mislite da je ovo previše, odlučite se za zidnu dekoraciju od drveta, ili čitave panele.

Možete i da čitavu noćnu zonu vizuelno proširite ako se odlučite da tradicionalni zid između spavaće sobe i kupatila zamenite staklenim kliznim vratima u celoj visini. Obe prostorije će izgledati znatno veće i otvorenije, a jedino treba da razmislite o pametnom pozicioniranju toaleta.

Tuš kabine 2022. dobijaju novo mesto. Tradicionalno, smeštane su uz neki od zidova kupatila, ali sada imaju centralnu poziciju. One su glavni fokus ovog prostora, sa staklenim zidovima i čak i neobičnim osvetljenjem, za dramatičniji utisak.

Zaboravite na glomazne ormariće koji će služiti kao skladište. Lavaboi su naredne sezone lebdeći i smešteni na zid, sa praznim prostorom ispod. Ne samo da će kupatilo delovati otvoreno i prozračno, već će i održavanje biti mnogo jednostavnije.

Ogledala su predimezionirana i mogu da zauzmu i čitav zid, a uz dobro postavljeno osvetljenje, reflektovaće svetlost, povećavati prostor i uticaće i na energetsku efikasnost – ogledalo će bukvalno osvetljavati kupatilo.

Za dodatnu dekoraciju, izaberite omiljene vodene biljke i rasporedite ih u kupatilu. Ako prostor to ne dozvoljava – ili vi prosto ne želite – ubacite tapete sa floralnim motivima.

Sve je jednostavnije kada upoznate prostor koji uređujete. Zato zakažite svoju turu kroz Dunavsku trilogiju i izaberite svoj novi dom – možda baš po savršenom kupatilu.