Uređenje dečije sobe – nimalo lak zadatak

Iako na prvi pogled deluje jednostavno, opremanje dečije sobe često nailazi na mnoštvo problema. 

Dečija soba je kompleksna prostorija: to je i spavaća soba i učionica i igraonica, sve u isto vreme i u istom prostoru. U uzrastu kada su sve ove namene potrebne, dete već ima i „izgrađen ukus“ – omiljenu boju, lik iz crtanog filma i ono što nikako ne dolazi u obzir. A roditelji moraju da se snađu. Ili je dete tinejdžer i soba će u potpunosti biti uređena po njenom ili njegovom ukusu.

Zato dizajneri predlažu podelu na zone, onoliko koliko površina sobe to dozvoljava. Tek kada postavite granice zona na red dolaze stil, materijali, nameštaj, dekoracija i osvetljenje. Ono što je sigurno jeste da, za kakvo god uređenje se odlučili, dečija soba uvek mora da bude pre svega udobna.

Deo za učenje

Neophodni su sto – ili polica koja će imati tu funkciju, prostor za odlaganje knjiga i stolica. Najbolje bi bilo da se ovaj deo nalazi kod prozora, zbog prirodne svetlosti. Ako je dete levoruko, sto smestite desno od prostora, odnosno levo ako dete piše desnom rukom. Tako će svetlost uvek dobro padati na knjigu ili svesku.

Deo za spavanje

Krevet bi trebalo da bude što dalje od prozora, zbog sunca, ulične rasvete i buke – iako o tome ne morate da brinete u Dunavskoj trilogiji. Najbolje bi bilo da se između kreveta i prozora nalazi paravan ili komoda.

Deo za igranje

Idealan prostor je pod, pa vam je zato potreban odgovarajući tepih ili druga topla podna obloga. U manjim sobama logično je da prostor za igru bude u sredini prostorije, a u većim bi bilo idealno da izdvojite jedan od uglova sobe.

Ne zaboravite da ubacite i ormariće ili dekorativne kutije u koje ćete – makar u početku – vi odlagati igračke. A i detetu će biti jednostavnije da nauči da prostor održava urednim.

Šta ako za sve ovo nema prostora?

I za to postoji rešenje. Krevet je uzdignut, a prostor za igru je ispod njega. Sto je spušten pod prozorom i podiže se onda kada se koristi. Najvažnije je da izaberete kvalitetan dušek i dečiju radnu stolicu koja je udobna i daje dobru potporu leđima. Sve ostalo je izmenljivo i potpuno može da bude u skladu sa dečijim željama.

Na kraju, ne razmišljajte unapred: zakažite svoju turu kroz Dunavsku trilogiju i odaberite savršen prostor za svoje najmlađe.